Naše tělo potřebuje tuk, aby zůstalo zdravé.
Od diskusních pořadů, článků v novinách až po sociální média, se informace o tom, kdy přidat nebo ubrat tuk z našeho talíře, neustále mění. Tyto protichůdné zprávy v kombinaci s nejnovějšími „trendy“ dietami mohou být matoucí.
Klíčem je vědět, kolik tuku potřebujete na optimální zdraví.
VŠE, CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O ZDRAVÝCH TUCÍCH
Proč jsou tuky důležité
Tuky, bílkoviny a sacharidy poskytují energii, která se měří v kaloriích. Bez ohledu na typ našeho těla, naše tělo tyto kalorie potřebuje k provádění každodenních činností. Při jejich nadměrné spotřebě se extra energie využívá na syntézu tuků a vytváření důležitých zásob energie. Navíc se tuky nacházejí ve všech našich buněčných membránách a jsou nezbytné pro fungování buněk. To však neznamená, že jsou všechny tuky stejné. Některé jsou zdravější než jiné, a proto je pro zachování zdravého kardiovaskulárního systému důležité nahradit nezdravé tuky těmi zdravými. Můžeme s určitostí říci, že tuky jsou velmi důležitým zdrojem energie a klíčem ke každé buňce těla.
Síla omega-3 a -6
Nejoblíbenější zdravé tuky jsou omega-6 a omega-3. Podle současných trendů a studií provedených ve Spojených státech je zvýšená konzumace omega-3 prospěšná pro naše kardiovaskulární zdraví a snižuje hladinu tuku v krvi. Přínosy zdravých tuků je možné pozorovat i na našem mozku, očích, srdci, kůži, a na jakékoli jiné orgánové soustavě. Proto je pro naše zdraví prospěšná strava bohatá na omega-3, nebo s jejich vysokým obsahem, a to jak v potravinách, tak v potravinových doplňcích. Pro zvýšení příjmu omega-3 doporučuji jíst více ovoce, zeleniny a mořských plodů, jako jsou krevety a losos; nebo doplňků s omega-3.
Cenné vitamíny a minerály
Vitamíny a minerály jsou pro naše zdraví prospěšné, a obzvláště pro vývoj dětí. No ne každý z nás je přijímá dostatek. Vitamin D je jedním z nejdůležitějších vitamínů, protože je klíčem k dobrému zdraví kostí a posílení našeho imunitního systému a svalů.
Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, což znamená, že je absorbován v lipidech a uložený na využití v tělních tkáních. Po mnoho generací získávaly naši předkové vitamín D z vnějšího prostředí a z potravin. To se v dnešní době radikálně změnilo, protože lidé netráví mnoho času venku.
Velmi cenným zdrojem ZDRAVÝCH tuků a vitamínu D je náš produkt REVICOLL Omega Plus + Vitamin K2MK
Připravili jsme pro Vás 5 potravin s vysokým obsahem tuků, které jsou neuvěřitelně zdravé a výživné.
- Avokádo – obsahuje mononenasycených tuk zvaný kyselina olejová, což je stejná mastná kyselina, jaká se nachází v olivovém oleji, a je spojována s různými zdravotními přínosy. Je také skvělým zdrojem draslíku, protože obsahují o 40% více draslíku než banány; a dobrý zdroj vlákniny, o kterém bylo prokázáno, že snižuje LDL cholesterol a triglyceridy, zatímco zvyšuje HDL ( „dobrý“) cholesterol.
- Hořká čokoláda – kvalitní hořká čokoláda, s nejméně 70% podílem kakaa, má vysoký obsah tuku, vlákniny a obsahuje více než 50% doporučeného denního množství železa, hořčíku, mědi a manganu. Je také nabitá antioxidanty, které mohou snižovat krevní tlak a chránit LDL cholesterol v krvi před oxidací.
- Vejce – i když mají vysoký obsah cholesterolu a tuků, jsou jednou z nejvýživnějších potravin na naší planetě. Vejce jsou plné vitamínů a minerálů. Obsahují téměř každou živinu, kterou potřebujeme, včetně bílkovin, nejdůležitější živiny pro hubnutí, a cholin, živinu důležitou pro mozek.
- Mastné ryby – jako je losos, pstruh, makrela, sardinky a sledi, jsou plné zdravých omega-3 mastných kyselin, vysoce kvalitních bílkovin a dalších důležitých živin.
- Ořechy – mají vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny a jsou dobrým rostlinným zdrojem bílkovin, vitaminu E a hořčíku. Mezi zdravé ořechy patří mandle, vlašské ořechy, Makadamové ořechy.